HTML5+svg[2]+css3+ecmascript5+domL2/L3

építsünk egy sokkal szebb webet

HTML5 konferencia felvételről

17 hozzászólás


Támogatóink:    Microsoft Magyarország Kft  •  devPortal  •  Weblabor  •  budapest.js  •  Frontend Meetup  •  Codra Kft  • Agilis Szoftver-fejlesztők Egyesülete  A konferencia Twitter hastag-je: #html5konf  •  Eredeti program  •  Mit kínál a HTML5 alapú fejlesztés 2011-ben?

A résztvevő fejlesztők, designerek és döntéshozók (323 fő) így látták:
Ezen előadások mögötti elgondolás és szándék (a konferencia indíttatása) az alábbiak végén vagy az eredeti meghirdetésben ismerhető meg. A konferencia megtekintése előtt érdemes megismerkedni azzal is, hogy mit kínál a HTML5 alapú fejlesztés 2011-ben. A felvételek az alábbi illusztrációs képekre vagy az előadás megnevezésekre való kattintással érhetők el. Maguk a felvételek a devPortal TV megfelelő oldalain jelennek meg és a Microsoft Smooth Streaming technológiáját használják, amely automatikusan alkalmazkodik az aktuálisan éppen rendelkezésre álló sávszélességhez. A felvételek HD minőségben készültek, így a kódképek is tökéletesen élvezhetők lesznek (hacsak a sávszélesség elégtelensége miatt az aktuális minőség ezt éppen nem teszi lehetővé). Amennyiben az Ön böngészőjében még nincs telepítve a Smooth Streaming-hez szükséges Silverlight plug-in, akkor ezt az első előadás megtekintése előtt a rendszer felkínálja. Linux-os gép esetében a 30-i héten lesz megoldás. HTML5 videó pedig azt követően. Lásd ezt a kommentet. A végén kérjük, hogy éljen a visszajelzés lehetőségével: Milyen HTML5 témacsoportok érdeklik?
Megnyitó: Török Gábor (Weblabor) 4 perc
Köszöntő: Tóth András (Microsoft) 2 perc
Bevezető: Bátorfi Zsolt (Microsoft) 31 perc
(a végén kérdések)
HTML5 platform szemléltetés demók
segítségével
: Dávid Zoltán (BME AAIT)
40 perc (a végén kérdésekkel)
User Experience — Dizájn — CSS3:
Hardi János (budapest.js)
45 perc (a végén kérdésekkel)
jQuery keretrendszer és plug-in-ek
áttekintése
: Gincsai Gábor (BME AAIT)
44 perc (a végén kérdésekkel)
IE9 platform innovációk:
Bátorfi Zsolt (Microsoft) 45 perc
(a végén kérdésekkel)
HTML5 esettanulmányok: Alexandra
100könyv olvasó + MeseTV tapasztalatok

Dávid Zoltán, Nagy Dániel (BME AAIT)
46 perc (kérdésekkel)
HTML5 designereknek és sitebuildereknek:
Web Workflow — SVG lehetőségek — Tipográfia a weben
Udvardy Dávid (prezi.com) 46 perc (a végén kérdésekkel)


A designerek, a döntéshozók és a tanácsadók véleménye nem tért el ettől szignifikánsan.


Ezen tartalmak mögötti elgondolás és szándék (a meghirdetésben megfogalmazott indíttatás):

A HTML5 az elmúlt évben meglehetősen nagy felhajtás (hype) közepette vonult be a fejlesztési szakma fősodrába. Mint ilyenkor előfordul az egy, fél évvel ezelőtti böngésző készültségek mellett ez bizonyos csalódásokat is okozott. Ráadásul a webes technológiáktól eddig különösen kliens oldalon elzárkózó, hagyományos fejlesztőket mindez az évekkel ezelőtti – mai szemmel kezdetlegesnek mondható – böngésző és technológiai állapotokra emlékeztette.

2011. május 7-i konferenciánk alapvető célja ezért az volt, hogy a legújabb, 2011. májusi technológiai állapotoknak megfelelően értékeljük a széles értelemben vett HTML5 technológiák helyzetét. A konferencia előkészítése során külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy mindez már konkrét, befejezett és sikeres HTML5 projektek alapján történjék. Az igazi desktop alkalmazásokkal egyenértékű webalkalmazások terén egy HTML5 könyvolvasó, míg a minden szempontból gazdag, interaktív website-ok esetében egy HTML5 mesefilm tartalomszolgáltató megoldás jelentette ezt a tapasztalati alapot, amiket most azonnal ki is próbálhatnak az érdeklődők (tessék rákattintani a linkekre, vagy az illusztrációs képekre). Az előbbi mellesleg egyike az első ilyen megoldásoknak a világon (ha nem az első), míg az utóbbi jól érzékelhető minőségi különbséget képvisel az eddigi webes megoldással szemben.

Written by Nacsa Sándor

2011. május 13. péntek - 13:03

17 hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kár hogy a Microsoft Silverlight technologiat valasztottatok mert sajna Linux alatt nem mukodik.Erdekelnenek az eloadasok, de ezert nem fogom kicserelni a Linuxot Windowsra. Sajnos ez van.

  kovacs Tibor

  2011. május 17. kedd at 16:38

  • A felvételeket a devPortal készítette és ott a Silverlight-ot választották anno (2 vagy 3 éve) azon egyszerű okból, hogy HD minőséget akartak szaggatás nélkül. Ehhez csak a Silverlight-ot tudták használni, továbbá ott ez senkinek nem okozott gondot. Nyilván Linux-osok nem ott nyomulnak.

   Mivel a felvetésed ugyanakkor jogos majd utána nézek mit lehetne tenni a Linux-osok érdekében. Nem gondolnám ugyanis, hogy itt bárki a Silverlight elterjedést is szerette volna fokozni.

   Mellesleg a Linux-on a Mono társaság a Silverlight kompatibilis Moonlight-ot fejlesztette már évek óta. Lehet, hogy az a megoldás. Bár éppen a múlt héten bocsátották el a teljes csapatot, miután az Attachmate felvásárolta a Novellt. Állítólag azért mert még az írmagját is ki akarták írtani úgy a .NET kompatibilis Mono-nak, mint a Silverlight kompatibilis Moonlight-nak. Mert, hogy — állítólag — ez kell a Linux-os érdekek képviseletéhez. LOL

   Szóval utána kell nézni.

   nacsa

   2011. május 18. szerda at 09:36

   • Mindkettő esetben lesz megoldás:

    1. Linux: Szűcs János (Szűcs videó) vállalta, hogy a jövő hét végéig előállítja a felvételeket HD 1080-as és 1.5 Mb/sec sávszélességet igénylő H.264 MP4 formátumban. Gincsai Gábor vállalta, hogy ezeket felteszi az msdnkk.hu site-ra (mivel sem a devPortal sem a Weblabor nem tudott területet adni ehhez). Ha minden jól megy akkor a 30-i héten ez hozzáférhetővé válik, amiről majd itt teszek közzé információt.

    2. HTML5: Bátorfi Zsolt (aki az előbbiben is eljárt) mindenképpen ilyen megjelenésről is gondoskodni akar. Ehhez több idő kell. A követelményeket és korlátokat kell még pontosítani a HTML5 HD esetére, hogy a hazai viszonyokon a lehető legjobb megoldás legyen. Majd ha lesz HTML5 megoldás, akkor az arra vonatkozó információt is itt találjátok.

    20 GB lenne pillanatnyi megitélés szerint csak a szükséges tárterület.

    Legjobb lenne, ha RSS-el vagy e-mail feliratkozással minden érintett követné a blogot, mert akkor nem kellene figyelni időről időre.

    Már a H.264 MP4 megoldásnál felhívnám a figyelmet, hogy még az sem lehet biztos a szakadozás mentességben, akinek szolgáltatója 1,5 mbps garantált sávszélességet kínál. A garantált sávszélesség definíciójába ugyanis belefér az, hogy éppen a csúcsidőben nincs ilyen sebesség. Erről többet olvashattok korábbi más blog bejegyzésemben: Mit jelent a garantált le- és feltöltési sebesség?

    Amit a Silverlight Smooth Streaming nyújt, annak nincsen párja.

    nacsa

    2011. május 18. szerda at 19:48

 2. […] konferencia előadási felvételről megtekinthetők itt. Kategória: HTML 5 | A közvetlen link. ← 2011-es PHP keretrendszer […]

 3. Bocsánat a kukacoskodásért, de ér panaszkodni azon hogy egy html5 konferenciáról mért silverlight-tal van feltéve a videó?

  rudywaltz

  2011. május 18. szerda at 00:11

  • Kovács Tibor-nak adott fenti válasz bővebb magyarázatot kínál. Kérdésfelvetésed még arra is vonatkozhat, hogy miért nem HTML5 videóban? Erre szerintem ugyanaz a magyarázat. Mindenesetre ennek is utána nézek?

   Te egyébként nézted, tehát nem Linux-os okok miatt kérdezed?

   nacsa

   2011. május 18. szerda at 09:43

   • Windows alol próbáltam, nincs telepítve a plug-in csak gyorsan bele akartam pillantani egy-kettőbe, így tegnap nem telepítettem ezért (majd valószínűleg ma). Nekem inkább a bajom vele hogy kicsit visszásnak tűnik, ha már egyszer a html5ről tessszük fel a videót akkor priorításban legyen úgy megoldva (tudom hogy jelenleg több felé kell kódolni ezért nagyobb tárhelyigénye van (“lejátszó design-t” könnyű találni http://videojs.com/“) és ha nem kompatibilis vagy valaki még jobb minőségben akarja nézni legyen ott opcióként a silverlight.
    Nekem a html5 szellemisége többek között azt jelenti hogy minél jobban lépjünk vissza a felhasználó oldali egyszerűséghez ne kelljenek külön plug-inek ahhoz hogy ő azt kapja amit szeretnénk nyújtani, még ha ez fejlesztői oldalon több macerával is jár.

    rudywaltz

    2011. május 18. szerda at 11:42

   • No akkor nem lesz gond. Linux-os esetre pedig van már megoldás, amit mindjárt megírok azon a válaszfonalon.

    nacsa

    2011. május 18. szerda at 19:03

 4. […] kell minden fejlesztőnek és fejlesztő műhelynek vizsgálnia a HTML5 lehetőségek kezdeti megértése után, amennyiben élni akar 2012 és az ezt követő új időszak, […]

 5. […] módosítási javaslatot. MINDENKI, így a legutóbbi HTML5 konferencia résztvevői, vagy felvételeinek utólagos megtekintői is! Kéretik nem utólag kifogásokat emelni (“szutyok így, szutyok úgy”), hanem […]

 6. […] javaslatot. MINDENKI, így a legutóbbi HTML5 konferencia résztvevői, vagy felvételeinek utólagos megtekintői is! Kéretik nem utólag kifogásokat emelni (“szutyok így, szutyok […]

 7. ” Ha minden jól megy akkor a 30-i héten ez hozzáférhetővé válik, amiről majd itt teszek közzé információt.”

  Érdeklődni szeretnék, hogy minden jól megy-e? 🙂

  Gál Richárd

  2011. június 3. péntek at 11:52

  • Richárd, ellenőriztem. Minden jól megy. Vasárnapig felkerülnek a videók az MSDN KK adott helyére. Azután beillesztem az itteni felvételek lapra.
   Friss infó:
   – sajnos azt még nem tudom, hogy mikor lesz az MSDN KK egyes lapjain (vagy egy lapján összegyűjtve) minden felvétel. Én ugyanis a wordpress.com-on csak YouTube-ról, Vimeo-ról, DailyMotion-ról és Google videóról tudok beágyazni videókat
   – az MSDN KK-n a jövő hét elejére tudtak igérni nekem ilyet

   nacsa

   2011. június 3. péntek at 15:38

   • Köszönöm

    Gál Richárd

    2011. június 4. szombat at 23:16

 8. […] 14.) – Microsoft mondások fejlesztőknek: HTML5 és társai az IE 9-ben (2011. április 14.) – HTML5 konferencia felvételről (2011. május […]

 9. […] májusi HTML5 konferencia "Microsoft mondásai" között és felvételeiben lehet […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: