HTML5+svg[2]+css3+ecmascript5+domL2/L3

építsünk egy sokkal szebb webet

A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek]

14 hozzászólás


A Magyarországi Web Konferencia 2011-en, október 8-án elhangzott előadás felvételről és ezt kiegészítő információk.
(A két másik műegyetemi előadás felvételét, valamint a Microsoft mindhárom előadás előtti bevezetőjét lásd a Böngésző alapú alkalmazások mindenütt (2011. október 27.) című bejegyzésben)  

Előadó: Albert István
A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékén dolgozik. Nagyon sok technológia iránt érdeklődik, a .NET-tel a kezdetek óta profi szinten foglalkozik. Újabban a Windows 8-cal kapcsolatos fejlesztésekben mélyedt el.

Az előadás célja, hogy bemutassa, milyen új utakat nyit webfejlesztők számára a Windows 8 radikálisan újragondolt webes futtató környezete. Elöljáróban annyit mondhatunk, hogy váratlan újdonságokról számolhatunk be ezen a területen.

Magyarországi Web Konferencia 2011 -- A Windows 8 alkalmazási modellje - Albert István

Maga a felvétel a devPortal TV megfelelő oldalán jelenik meg és a Microsoft Smooth Streaming technológiáját használja, amely automatikusan alkalmazkodik az aktuálisan éppen rendelkezésre álló sávszélességhez. A felvételek az elérhető legjobb minőségben a kivetett kép alapján készültek, így minden a lehető legjobban élvezhető lesz (hacsak a sávszélesség elégtelensége miatt az aktuális minőség ezt éppen nem teszi lehetővé). Amennyiben az Ön böngészőjében még nincs telepítve a Smooth Streaming-hez szükséges Silverlight plug-in, akkor ezt az első előadás megtekintése előtt a rendszer felkínálja.

Lényegi ismertetés:

A desktop rendszer megmarad (az ellenkezője téves hiedelem) és a maga útján tovább fejlődik. Gondoljunk bele: közel 1 milliárd Windows PC van, ami most majd kiegészül: Emellett jelenik meg egy “Metrós” rendszer, mely a touch-ra/tablet-re van optimalizálva.

A Metro dizájn nyelv (már Windows Phone 7-ben megjelent egy változata) nem a “hiper-realisztikus” megjelenésre (mint az ismert tabletek, vagy webhelyek), hanem digitális és tartalmi fókuszú megjelenítésre lett kialakítva. A dizájn “igyekszik a háttérben maradni” és ezzel is minél több felületet adni az alkalmazásnak. Ugyanakkor képes az adott brand jellegzetességeinek képviseletére is (Amazon példán bemutatva).

Nem néhány hónap, hanem több év alapos munkájának eredménye a Windows 8 Metro felület. Roppant fontos volt a felület kimagasló érzékenysége. Touch-nál jóval azonnalibb reakciók kellett ahhoz, hogy a felhasználó higgyen a rendszer működőképességében. Események ezért a kernel legmélyére lettek levíve.

Teljesen más a rendszerszintű API, teljesen objektum orientált, neve: WinRT (szemben a Win32-vel, ami persze a desktop résznél tovább él). HTML5/JS-ből is ezt használjuk, egy WinJS-nek nevezett felületről. Így nincsenek a korábbi Win32-nél sok gondot okozó áttétek.

Kiegészítő információ:
Itt azokra a beépített control-okra, amelyekre nincsen HTML szabványos control a “Windows Library for JavaScript (WinJS)” segítségével valósítják meg a többlet Metro style funkcionalitást. A következő diának megfelelően érik el a .NET-es Metro style-lal a paritást, és ezzel tulajdonképpen a .NET-esekkel versenyképessé teszik a JavaScript programozókat a Windows 8-on:

Kiegészítő információ vége

A Win32-es (és az erre épülő MFC-s, COM-os és .NET Framework-ös) eddigi alkalmazások tovább élnek. “Kreáláshoz” továbbra is leginkább az “egér/billentyűzet/ablak/menü…”-s interakcióra van szükség. Ezért nem “régiek” az eddigiek (nincs olyan, hogy legacy). “Fogyasztásra” van leginkább kitalálva a Metro-s rész.

Bemutatva egy HTML5/JS-es Metro alkalmazás (könyvkatalógus), ami a magas szintű UI/UX támogatásnak (adott esetben ún. ListView) köszönhetően 2 óra alatt megírható volt, roppant kis JS kóddal.

(Kérdésre) HTML5-ös böngészőre való átvitele azért értelmetlen, mert ott nincs ilyen magas szintű ListView, mi több ennyire a hardverrel integráltan, továbbá az MS rengeteg új CSS3 feature-t (-ms-grid, -ms-float, 3d transforms) is használt, amelyek szabványosítása még folyamatban van.

További részletes információ:
WinRT/Metro .NET alapon (2011. szeptember 27.) (Higgyük el, hogy HTML5/JS/CSS3-ban ugyanerre tesz képessé a WinRT/Metro!)
Windows 8: the first 12 hours headlines and reports [Sept 14, 2011]
Windows 8 Metro style Apps + initial dev reactions [Sept 15, 2011]
Plane to Line Switching (PLS) screen technology (Samsung) [Oct 2, 2011]
A too early assesment of the emerging ‘Windows 8’ dev & UX functionality [June 24, 2011]
Microsoft on five key technology areas and Windows 8 [May 24, 2011]

Reklámok

Written by Nacsa Sándor

2011. október 27. csütörtök - 18:05

14 hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] […]

  Névtelen

  2011. október 28. péntek at 06:59

 2. […] említett Windows 8-as előadás felvétele ebben a külön bejegyzésben tekinthető meg: A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] (2011. október 27.) – Információ a meghirdetett játékfejlesztő versenyről (2011. október […]

 3. […] látni, hogy a fejlesztés igen magas szinten van megtámogatva. Lásd: A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] (okt. 27) blogbejegyzést, melyben az alábbiak fejezik ki legjobban a […]

 4. […] már azt is lehetett látni, hogy a fejlesztés igen magas szinten van megtámogatva. Lásd: A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] (okt. 27) című blogbejegyzésemet, melyben az alábbiak fejezik ki legjobban a hatékonyságot: […]

 5. […] A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] […]

 6. Nem találtam erre vonatkozó információkat, így itt szeretném megtudni, hogy van-e mód Adobe AIR alkalmazások terjesztésére a Win8 store-on keresztül?

  Tibor Szász

  2012. január 8. vasárnap at 18:09

  • Ebben a vonatkozásban csak arra tudunk támaszkodni, amit az MS közölt:

   This document describes the criteria that we use to certify an app as being eligible for listing in the Windows Store
   …developing Metro style apps for Windows…

   ld.

   A Metro stílusú alkalmazások pedig nem lehetnek Adobe AIR-esek.

   Az alkalmazások másik köre az ún. desktop alkalmazások. Erre vonatkozóan az aktuális mondás a következő:

   b. Desktop App Submission. You may not submit desktop apps to the pre-release version of the Windows Store. Desktop apps are any apps built using APIs other than the APIs for Metro style apps that run on Windows 8.

   ld.

   Tehát az ún. preliminary verzióban nem lehetnek desktop (értsd nem Metro stílusú) alkalmazások. Gondolom az Adobe AIR alkalmazások ilyenek (Metro-sok semmiképpen nem).

   Hogy mikor lesz olyan verzió, amiben desktop alkalmazások is lehetnek, és azokra milyen bevizsgálási kritériumok lesznek majd meghatározva (mivel ún. gondozott, “curated” alkalmazások kerülhetnek csak majd onnan is, mint egyébként az Apple-nél, vagy az Amazon Android store-jánál stb.), arra vonatkozóan szvsz a Windows 8 végleges változatának piacra kerülése előtt nem lesz információ. Azt biztosra veszem, hogy a .NET-es desktop alkalmazásokat fogják először felengedni, míg a különféle 3d party platform alapúakat jóval később, ha egyáltalán. A bevizsgálás felállítása ugyanis platformkénti erőfeszítés, értelemszerűen, arról nem is beszélve, hogy a Microsoft nem hinném, hogy az Adobe AIR desktop alkalmazásokat annyira fontos tartaná majd, mint sok minden más 3d party desktop alkalmazást.

   nacsa

   2012. január 8. vasárnap at 20:11

 7. […] komoly tanulsággal bírnak a webes technológiák merőben új lehetőségeire […]

 8. […] A Windows 8 alkalmazási modellje webfejlesztőknek (HTML5.hu, 2011. okt. […]

 9. […] – Peter Bright a Windows 8-ról (‘Szoftver aktualitások’ blog, 2011. június 27.) – A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] (‘HTML5 szakmai alapon’ blog, 2011. október […]

 10. […] – ELEMZÉS: WinRT/Metro .NET alapon (‘Szoftver aktualitások’ blog, 2011. szeptember 27.) – A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] (‘HTML5 szakmai alapon’ blog, 2011. október 27.) Like this:TetszikJelezd elsőként, hogy […]

 11. […] ELEMZÉS: WinRT/Metro .NET alapon (‘Szoftver aktualitások’ blog, 2011. szeptember 27.) – A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] (‘HTML5 szakmai alapon’ blog, 2011. október 27.) – Fejlesztés a Windows 8 ARM-os […]

 12. […] WinRT/Metro .NET alapon ('Szoftver aktualitások' blog, 2011. szeptember 27.) – A Windows 8 alkalmazási modellje [webfejlesztőknek] ('HTML5 szakmai alapon' blog, 2011. október 27.) – Novák István […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: