HTML5+svg[2]+css3+ecmascript5+domL2/L3

építsünk egy sokkal szebb webet

Dobi Sándor Re: WinRT/Metro .NET alapon

2 hozzászólás


Dobi Sándor véleménye a WinRT/Metro .NET alapon (mint a Silverlight és a Windows Phone 7) első kommentjeiről (előzmény: JavaScript reneszánsz? Valóban?):

Szerintem aki Win8 kompatibilis akar lenni, annak az SL/WPF tényleg halott és irány a HTML/JS kombó.

Miért?

Hát a Metró erre a válasz. Ami egy beágyazott browser desktop HTML5/JS támogatással. Pluginok nélkül, tehát SL nélkül.

Ja amúgy a Win8 dev buildet felraktam egy gépre és felmentem vele megnézni, hogy viselkedik a NETHTML5 cucc. Futott csont nélkül.

És ezt hivom én multiplatformnak.

Én  nem kódolok HTML-ben meg CSS-t se irok, mert rühellem, szerintem az egész ML hisztéria (HTML,XML,XAML etc) egy hatalmas zsákutca. Megpróbáltunk egy olyan nyelvet létrehozni, amit gép el tud olvasni, de mi is megértjük.

Hát sikerült. Pedig erre voltak a rendes programozási nyelvek. Az ML család pedig már évek óta a szénné hekkelés idejét éli, mikor tolják bele a feature listákat egyre zavarosabb, átláthatatlanabb és a gép számára egyre erőforrás éhesebb parsert igénylő szörnyet gyártanak belőle.

Rengeteg enterprise app fejlesztő még bottal se nyúl a HTML-hez, mert nem kell neki. Viszont van mikor kihivásokkal küzd, mert a 10 éve simogatott belső rendszerét ki kell tennie az intranetre, mert egy tanácsadó behülyitette a menedzsmenttet, hogy most ez az irány.

Ezeknek az embereknek ajánlom a NETHTML5-ot. A winform adatbeviteli alkalmazások (enterprise appok 90%-ra) egyetlen using lecserélésével és kisebb nagyobb reszelés után fut browserből és ugyanúgy néz ki mintha a desktopon futna.

A saját példám.

30 adattáblás MSSQL adatbázisra épülő CRM rendszer (szabvány, ügyfél order, számla triumvirátus, meg a termékek nyilvántartása, kb 100 form meg egy tucat report). Ennek a rendszernek a migrálása 3 teljes hetet vett igénybe amiből az első hét azzal telt el hogy megismertem a rendszert és demokat néztem.

Ha nekem más mondja ezt akkor kinevetem.

Jövőre (Q1 2012) már teljesen multiplatform lesz, mert akkora készülnek el a mobil eszközökre szánt widgetek.

Amúgy a NETHTML5 a nativ HTML5/jq-t célozza meg és a mobil eszközök bejövetelével el fog távolodni a winforms apitól.

Aki a winforms apit célozza meg hosszú távon annak ott van a WEBGUI ami a teljes API szintű kompatibilitást célozza meg.

Dobi Sándor

Előzmény: JavaScript reneszánsz? Valóban?

P.S.

A kérdéses WinRT/Metro .NET alapon (mint a Silverlight és a Windows Phone 7) kommentek (csak az első 19 óra kommentjei):

– “Eléggé….katymaz. Nem?”
– “Én még emléxem arra a hypera, ami a Vista, WPF, Silverlight, Win7 esetében volt. Most is kísértetiesen hasonlít erre a dolog! És ha valaki véletlenül a kétségeit próbálja elmondani, akkor nem lesz más, csak kórustag a SL végét harsogók kórusában, szánalmas!”
– “a legtöbb .net fejlesztőnek nem sok értelme lesz foglalkoznia a winrt-s világgal, csak max pár touch-os, csini diagram, kisebb játék erejéig.”
– “Bevallom az elemzés kb. feléig jutottam, mégsem lettem semmivel okosabb a win8-at, illetve a vele járó kompletten felforgatott fejlesztési modellt tekintve. A wp7 bizonytalan jövőjére vonatkozó felvetésemre is csak egy kiemelt idézetet leltem, ami kb. annyit tett, hogy igazam van, vagy mégsem. Röhej.”
ERRE MÁR VALAKI NEM BÍRTA CÉRNÁVAL ÉS ÍGY REAGÁLT ERRE AZ ÉRTETLENKEDÉSRE:
“ha nem értesz belőle semmit, akkor a helyedben elgondolkoznék a szakmaváltáson :)
AMIT AZ ÉRINTETT ÍGY VÁLASZOLT MEG:
“tudom, hogy hírelemzőnek nem vagyok jó, te végignézted, végigolvastad? :-P Viccet félretéve. A winRT világgal MS akkora koncepció váltást vitt véghez, mint mondjuk DOS – win3.1 közötti koncepció váltás. Csakhogy a 90-es évek legeleje óta sokat változott a világ, és nem elég azt mondani, hogy nyugi jó lesz. Pláne, hogy a koncepció ekkorát változott, mégis az átlag user szemében, ez akkor is csak egy win7 egy csicsás főmenüvel, azaz ráadásul el is kell tudni adni, azt a brutális sok munkát amit az utóbbi 2-3 évben csináltak, hogy a winRT egyáltalán megszülessen.
Engem se mint fejlesztőt, se mint felhasználót nem győzött meg az MS a winRT – win8 “hú de jóságáról”. Sőt még arról se, hogy vegyek wp7-et, mert az nem egy kifutó OS.”

Reklámok

Written by Nacsa Sándor

2011. szeptember 29. csütörtök - 10:33

2 hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Visual WebGui, Windows 8, WinJS « Elfogadott CSS 2.1 és komplett teszt csomag Dobi Sándor Re: WinRT/Metro .NET alapon […]

 2. @Dobi Sándor: Szerintem aki Win8 kompatibilis akar lenni, annak az SL/WPF tényleg halott és irány a HTML/JS kombó.

  Ezt nem tudom értelmezni. A Win8-ban ugyen úgy használható marad az SL és a WPF is mint eddig, nem tudom miért ne lehetne Win8 kompatibilisnek lenni ezek használatával?!

  @Dobi Sándor: Hát a Metró erre a válasz. Ami egy beágyazott browser desktop HTML5/JS támogatással. Pluginok nélkül, tehát SL nélkül.

  Ezt a két mondatot szintén nem tudom értelmezni. Az új start menü és a metro stílusú alkalmazások a WinRT felett futtnak. Ami pedig ha jól tudom XAML alapú megjelenítést használ?!

  Ádám

  2011. szeptember 29. csütörtök at 13:59


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: