HTML5+svg[2]+css3+ecmascript5+domL2/L3

építsünk egy sokkal szebb webet

Ez a webhely nem jött volna létre, ha …

5 hozzászólás


Decemberben arról kérdeztem a prog.hu közösségét, hogy “HTML5 és társai lenne az új platform?“. A kérdés felvetésében általam tett alábbi kijelentésekből diszkusszió indult, melynek eredményeként — bármennyire meglepő és szokatlan — végül is létrejött ez a webhely:

A Microsoft-nál komoly változás kezdődött el azzal, hogy általános platformként ráálltak a HTML5-re:

Ha valami univerzálisat akarunk csinálni, akkor nem kérdés, hogy a világ a HTML 5 irányába tart.

ld. HTML 5 – a kliensfejlesztés új közös nevezője?

Hangsúlyoznám, hogy itt nem az eddigi HTML + JavaScript + CSS + … alapú tapasztalatokról van szó, hanem minőségében javulóról HTML 5, SVG stb. alapokon. Ezt azért is fontos megjegyezni, mert a Microsoft-os fejlesztőket tömörítő devportal.hu-n éppen az aktuális HTML + JavaScript + CSS tapasztalatok miatt a többség nem tud hinni ebben.

No tehát az itteniek véleménye mi erről?

A HTML5 már a januári CES-en központi helyre kerülhet a Microsoft-nál című bejegyzés részletesen utal a devportal.hu-n lezajlott vitára is.

interpret2 #1/1 válasza:

Mi sem hiszünk benne, a html továbbra is egy szutyok marad…

interpet2 #1/2 válasza:

hanem minőségében javulóról HTML 5, SVG stb. alapokon

Ezt honnan tudod?
Hány olyan alkalmazást fejlesztettél már le html5-ben, ami legalább a legelterjedtebb 4-5 böngészővel 100%-ban kompabitilis?

Válaszom erre:

Tekintettel a HTML5 szabványosítás természetszerű helyzetére szvsz ezt a kérdést még nem vetheted fel.

Néhány utalás:

interpet2 #2 válasza:

Hát, de akkor te sem JELENTHETED KI, hogy jobb lesz a html5, annyira, hogy olyan jó lesz, hogy nem lesz ugyanannyi (vagy több) szívás, mint eddig.

Válaszom erre:

Hogy biztosan jó lesz azt nem is állítottam, csak azt, hogy javuló, amit a fenti idézetek és a mögöttük álló w3c összefogás már bizonyít. Gondolok itt pl.

the purpose of the HTML5 test suite is to help vendors and developers ensure that HTML5 applications work across all browsers. For example, a developer might check the test results before enabling a certain feature in an application, just to make sure it will work across IE9, Firefox, Chrome, Safari and Opera.

Arról nem is beszélve, hogy a Microsoft viszonylag nem régen vesz részt ennyire aktívan a dologban. Tulajdonképpen a CSS 2.1-el kezdődött el az IE8 bétánál ez a fokozott kontribúciós hozzájárulás:

interpet2 #3 válasza:

Hát lehet berakni ide 5.000.000 idézetet, de én jobban hiszek a gyakorlatban, mint a találgatásokban. Ha 10 év múlva sikerül egységesíteni a html, css, js világot, akkor újrabeszélhetjük a dolgot.

Amúgy meg visszatérve a dologra, egyszerűen le tudnád írni 3 mondatban (idézetek, ködös mondatok nélkül), hogy mit értesz új platform alatt?

Válaszom erre:

Nem én találtam ki, hanem a Microsoft. Elővéve a legutolsó, nov. 17-i Internet Explorer 9 Platform Preview Fact Sheet -et:
– help the Web development community create rich, standards-compliant, interoperable Web applications by providing the platform … to build the modern Web
– an interoperable Web platform
stb.

Továbbá van még egy részletes Internet Explorer 9 Beta Product Guide, ami az említett szabványok bemutatja az 50-60. oldalakon.

EZUTÁN MINDÖSSZE KÉT MONDATBAN MAGYARUL:
Egy a modern webhez szükséges, interoperábilis web platformról van szó, melyet gazdag, szabványoknak megfelelő webalkalmazásokhoz készít a Microsoft.
Az új szabványok, amelyek ezt lehetővé teszik pedig: HTML5, Scalable Vector Graphics (SVG), Cascading Style Sheets Level 3 (CSS3), ECMAScript5, DOM L2 és L3, Web Open Font Formats, és International Color Consortium (ICC) Color Profiles.
Ld. a hivatkozott dokumentum 50. oldalát

A platform “kitaláció” az IE9 első nyilvános változatánál történt, 2010 március 16-án, amikor először neveztek egy új böngésző változatot “Platform Preview”-nak.

Aki szereti az ennél kifejezőbb platform leírást azt kénytelen vagyok trendfigyelő blogom Microsoft to lead standards compliance and implementation? … or how Microsoft is aiming to create a radically new Windows client platform via a set “whole computer capable rich web” standards. című bejegyzéséhez irányítani.

Aki pedig többet szeretne tudni arról, ahogyan a fenti két mondatnál valamivel többen maga a Microsoft hogyan beszél általánoságban erről a platformról, a következő idézetekkel tudok szolgálni az Internet Explorer 9 Beta Product Guide-ból:

Ezen közben egy oldalszál is keletkezett, ami végül a következőkben teljesedett ki és az előző lezárásának tekinthető:

interpet2 #4 válasza:

Nekem csak az a problémám, hogy ezek találgatások, lehet filozofálgatni ezeken a trendeken, csak kérdés, hogy van-e értelme. Például az egyik régi ms-es előadáson, emlékszem, hogy tartottál egy előadást, és emlegetted címszavakban, hogy így linq to sql, meg silverlitht/wpf, azóta a linqtosql meg eléggé befürdött és ma meg már azt írogatod, hogy html5 lesz a király,
Személy szerint az azure-ban sem hiszek, azt is nagyon nyomják, de semmilyen előnyét nem látom a gyakorlatban.

Egyszóval túl sok hype-ot érzek a kipróbálatlan dolgok körül, ha jön megint valami új trendi, akkor az lesz agyon hírlevelezve, a html5-el meg majd megint csak a fejlesztők foglalkoznak…

LC válasza a fenti interpret2 #4-re:

A linq to sql eleve arra lett kitalálva ami – egy lightweight linq alapú adatbázis interfész a MS-SQL szerverhez. Aztán hogy megszületett a nagy testvér az EF már nem sok szükség van rá.

A silverlight és wpf elég jó kis cuccok, az hogy a microsoft elvesztette a guglival folytatott csatát és végül a gugli által nyomatott html5 látszik győzni nem a microsoft hibája. Illetve, persze pár dolgot elszúrtak, Pl. sokkal korábban kellett volna normális WPF/SL támogatás a Visual Studióba, rég ki kellett volna dobni az egész win32 API-t az ablakon, illetve maradhatott volna de az újabb fejlesztéseknél (Pl. Sync Framework) nyugodtan hagyhatták volna a fenébe. A DLR sem az a dolog amibe feltétlenül túl sok energiát kellett volna beletenni, inkább a COM-ot kellett volna már rég kipusztítani ahogy anno szó volt róla. És persze nem lett volna szabad a mobil platformot hagyni ennyire lerohadni. A win mobil 7 igencsak késve érkezett, és akkor is multitask és clipboard nélkül, viszont belekényszerítve a felhasználókat a webáruházba. Ráadásul a VS2k10 nem igazán támogatja a régebbi mobil platformokra való fejlesztést, ugyanakkor az új platformra lényegében még nincs is készülék. Itt elég nagyot tudott harapni a gugli az androiddal, erősen kétlem hogy labdába tudnának rúgni mellette.

Ami még nagy hiba volt szerintem az az, hogy nem biztosítottak átjárót a winformsról a wpf felé. Az szép hogy bele lehet rakni őket egymásba, de valami migrációs lehetőség nagyon nem lett volna rossz. Ugyanis ma is szvsz a .NET-es progik nagy része winformsos, és ezek WPF-esítése lehetett volna a WPF terjedésének legfőbb motorja.

Ma már nehéz lesz innen visszakapaszkodnia a MS-nek. Azzal hogy a html5 vonalat erőlteti, csak a saját sírját ássa. Ezen a fronton soha nem fog győzni a guglival szemben. A kicsi kínai a windows+IE9 helyett valószínű a Chrome OS-t telepíti inkább a kicsi ócó tabletre/netbookra/laptopra. Ez pedig hosszú távon az egész MS infrastruktúra bukását jelenti.

Válaszom erre (néhány dologra most külön kiemeléssel hívnám itt  fel a figyelmet, részben a félreértelmezések elkerülése, más részben pedig bizonyos igazságok döntő fontosságának ezzel is való hangsúlyozása miatt):

Kösz, ez érdemi vélemény, nagy igazságok vannak benne.

Azt, hogy mi is lesz ezekután a HTML5-el és társaival én magam leginkább Doug Crockford okt 14-15-i Strange Loop 2010-en elhangzott és az InfoQ-n videófelvételistől szöveges leiratig terjedően dec 8-án közzétett interjúját tartanám leginkább mérvadónak. Ennek lényege szerintem a következő:

– Maga a HTML5 a böngészőgyártók által erőltetett ütemű “szabványosítás”, még jelenleg is alakuló következménye, ami legalább három okból komoly problémák okozója lehet. Az egyik az, hogy nem foglalkoztak kidolgozásakor a “cross-site scripting” problémájával, a másik az, hogy sok új lehetőséget vezet be a külső támadások szempontjából is (Doug a helyi adatbázist említi), a harmadik pedig az, hogy annyira óriási méretű és összetett, mint nyelv, hogy évekre lesz szükség helyes kimunkálásához és befejezéséhez.

– Miközben a HTML Canvas végre lehetővé teszi, hogy a “becsődölt” DOM modelnek legyen alternatívája, ugyanakkor tragikus, hogy nem született magában a HTML5-ben egy DOM újraimplementálás (amit ő a HTML5 legnagyobb hibájának tart), mivel így az alkalmazások szintjén kell majd ezt megtenni. És ennek kapcsán jegyzi meg:

My biggest objection with HTML5 overall is that it wasn’t focused, it wasn’t disciplined, it didn’t start with looking at what are our most significant problems. They started, I think, with “What would be most fun to have?” and did it that way. So: undisciplined, unprofessional, but it looks like we’re going to be stuck with it.

– A böngészőgyártók jóval a HTML5 szabványosítás előtt járnak az implementáció terén. Ez ugyan jó a szabvány tesztelése szempontjából, ugyanakkor egy sor fejlesztő hozzákezdett alkalmazások implementálásához, ami viszont oda vezethet, hogy mire a most még csak javaslati szintű szabvány elgondolások kijavításra kerülnek, addigra lehetetlen lesz kijavítani őket, mivel tömeges “töréskárral” kellene számolni. Ezzel pedig a dolgok a Netscape időszakában megtörténtek szintjére, vagy még annál is alább fognak süllyedni.

Ezek után az egyedüli megoldást az ECMA Script 5-ben, azon belül is annak Strict Mode-jában látja, mivel a JavaScript a legvégső “workaround” eszköz a problémák kiküszöbölésére. Ebből a szempontból gondnak látja, hogy a Microsoft az IE9 fejlesztése során még nem nyilatkozott a Strict Mode-ról, bár magát az ECMAScript 5-öt túlnyomórészt már implementálta. Mellesleg az egyes számú, azaz leginkább kedvelt nyelve a JavaScript, pedig régebben nem mindig szerette vagy élvezte azt. De az utóbbi években egyre növekvő respektusa lett nála ennek a nyelvnek, különösen amikor megtalálta ennek egy elegáns részhalmazát, ami ráadásul jobb programozóvá tette őt.

Ennek megfelelően az Ajax könyvtárakat csodálatosnak tartja a böngészők közötti kompatibilitás elérése szempontjából (ne feledjük ő a Yahoo YUI-jának alkotója, persze a széles körben elterjedt JSON-é is). Ahogyan fogalmaz:

The DOM is this awful crippled, terrible, painful, hateful UI that we have to use, but JavaScript is such an amazingly powerful expressive language that a small amount of JavaScript on top of that worst API turns it into something that’s productive and pleasant. So JQuery, YUI, Dojo, lots of others (there are hundreds of them now) are all great and all very effective. Ultimately, they shouldn’t exist, that we should take the goodness that’s in those things and push them down into that substructure so that’s just the way the browser works. Unfortunately that’s not the way the web standards are going.

A magam részéről azért is vetettem fel ezen a fórum ezt az témát, mert a fejlesztőknek — tetszik, nem tetszik — időben el kell kezdeniük felkészülni erre a korántsem egyszerű közeljövőre. A sima elutasítás (“szutyok ez, szutyok az …”) nem fog működni, mivel a nagyok eldöntötték a platformjövőt, akár tetszik, akár nem. A Microsoft csak egy közülük.

Én mindenesetre kiváncsian várom azt is, hogy az egyelőre veszélyként a fejlesztőkre leselkedő inkompatibilitást különböző eszközökkel (és nem csak Ajax könyvtárakra gondolok, hanem olyasmire, mint amilyen a Google GWT, vagy a Microsoft Script#) hogyan fogják tudni lefedni az egyes nagy cégek, akiknek mellesleg létfontosságú nagy fejlesztői tömegek megnyerése.

Ezért lesz érdemes nagyon komolyan követni, minden fejlesztőnek szorosan figyelni a Microsoftnál a januári CES-től fogva bekövetkező történéseket. (Ugyanúgy persze más nagy webplatform cégekét is).

Kiegészítés volt még ehhez részemről:

Mellesleg a Microsoft-nál ezekre a kérdésekre Giorgio Sardo adott legkimerítőbb választ “HTML5”: More than Just HTML5 című nov. 18-i összefoglalójában.

interpet2 #5 válasza:

Ez így van, sajna a html-t nem fogják 5 perc alatt megreformálni…
Igazából én ennek az egésznek a kiváltásában látnám a megoldást. Pl a flasht, mint általános platformot el tudnám képzelni.
Szinte mindenhol fut (elvileg ugyanúgy, nem mint a html/js/css, ami a böngészőimplementációtól függ), egy cég tartja karban, és bármit meg lehet vele csinálni, ugyanúgy, mint a html-el/sl-el.

Ha desktopos alkalmazásra van szükség, a meglévő alkalmazást sem bonyolult átalakítani air appra. (Ugye erről is vannak remények/jóslatok, hogy egyszer a wpf meg sl egyesül, meg hasonlók…, de ez már megvan flash oldalon)

Az sl létrehozása helyett az ms helyében egy c# megvalósítást raktam volna a flex fölé, és minden meg lenne oldva. Mindenhol futna, a .net-es fejlesztők meg örülnének, mert c#-ot használhatnak, igaz más libraryk-al.

Válasz részemről:

Silverlight-ot bátran mondanék, ha a cross-platform-ról nem hallgatna október óta a Microsoft. Pontosan akkor, amikor előjött ez a HTML5 és társai ügy.

interpet2 #6 válasza:

Hát sajnos az sl még messze van az igazi cross platformtól. Egyelőre tudtommal csak win és mac alatt fut. Linux alatt meg mindig el lesznek maradva.
Mondjuk ez üzleti alkalmazásoknál nem vészes, mert a legtöbb helyen windows van, ezért nem is értem a nagy hisztérikát, hogy a html5 majd mindent kiüt. Webes alkalmazásoknál meg ha nem játékról van szó, hanem egy cég weboldaláról, nyugodtan maradhat a html, mert akkor lesz a szkriptgyárosoknak is munkájuk…

LC válasza:

Ez az amit nem igazán értek. A MS-nek szvsz létérdeke lenne hogy az SL terjedjen és ne a html5. Ha ez utóbbi terjed el, akkor 10 éven belül a MS erősen marginalizálódni fog, de legalábbis az OS eladásokat elfelejtheti. Webes környezetben meg a MS nem igazán tud labdába rúgni a gugli mellett. A bing finoman szólva nem az a sikertörténet, és valahogy a google maps konkurenciáját sem nagyon sikerült kifejleszteni.

hegyipatak válasza LC fenti válaszára:

Az MS-nek igenis érdeke, hogy legyen egy versenyképes HTML5 megvalósítás Windowson. Ma még nem sokat számít, de a jövője nehezen megkérdőjelezhető. Képzeld el, ha pl. Flash, Java, vagy akár HTML4 sokkal jobban futna/futott volna más OS-eken. Valószínű, hogy a Windows-nak nem lenne ilyen elterjedtsége.

Az MS tisztában van vele, hogy a valódi fegyverténye, a WIN32, a DirectX, meg mostanában a .NET, tehát a saját technológiák, de nem építkezhet kizárólag ezekre.

Nem olyan világot akar, ahol a Chrome OS-t választóknak ott lesz a HTML5, a Windowst választóknak meg a Silverlight, hanem olyat, ahol a Windows választóknak ott lesz a HTML5 ÉS a Silverlight. HTML5-ben ráadásul most jóval olcsóbban tud nagyobb sikereket elérni, részben mivel jóval egyszerűbb a specifikációja, részben mivel csak a saját platformjára kell figyelnie (mac-es 3d támogatással Silverlightnál pl. rengeteget szívtak).

Ettől még nyilván elsődleges érdeke az, hogy a saját technológia legyen a legjobb és abba fog jóval több pénzt ölni, de igenis biztosít magának versenyképes HTML5 futtatást a saját platformján, ez nem ellentétes az érdekeivel.

Szerintem a mostani nyilatkozatokkal ezt támasztották alá.

Letettek róla, hogy a Silverlight cross platform legyen, mert rájöttek, hogy az bizony drága dolog. Legyen a HTML5 a krossz platform környezet, és majd tesznek róla, hogy az SL többet tudjon annyival, ami miatt a felhasználók azokat a platformokat fogják választani ahol elérhető.

Ennek a szálnak a folytatása a jelen webhely kialakulása szempontjából javarészt nem releváns, ezért nem is idézek belőle. Viszont:

interpet2 #4 válaszának OFF TOPIC része (mivel egy további érdemi válaszhoz vezetett):

Bocs, csak egyszerűen, amikor jön egy ms-es hírlevél, vagy devportalos hírek, és elfáradok egy mondat olvasásában a mindenféle linkek, idézetek miatt, amik általában csak találgatások, utalások, az kicsit idegesítő. A 2. ilyen hírlevél után valóban el sem olvasom ezeket.

Általában ha ránézek egy ilyen levélre/hírekre már tudom, hogy ezt ki írta, anélkül, hogy elolvasnám a levél alján, Nacsa Sándor, vagy beyond32! 😀

Válaszom erre:

Megtisztelő, de nekem csak 2008. június 30-ig volt közöm a Microsoft hírlevelekhez és MS-es előadásokhoz, hiszen csak addig voltam ott főállásban. Talán észre is vettétek, hogy attól kezdve megszünt az MSDN hírlevél (és sok minden más).

Ami egyébként a nyolc év során “elkövetett” MS-es főállású kijelentéseimet illeti, ma sem változtatnék rajtuk, beleértve a linq to sql-t. Már azért sem, mert minden a sokoldalú tájékozottságot szolgálta, hogy a fejlesztőknek legyen miből választaniuk. Ami pedig azt illeti, hogy ezek akkor merő találgatások, utalások lettek volna, nos ezért dolgoztam nyolc éven át a BME Charaf Hassan vezette szakértői csapatával, akik minden egyes újdonságot a lehető legalaposabban kipróbáltak, ezen keresztül véleményeztek és ezzel “előrágták” a többi fejlesztő számára azt, amiből választaniuk kellett. No és ezeket a szakmai előfeldolgozásokat úgy konferenciákon mint ezek alapján készült felvételek formájában lehetett használni.

Megértem ugyanakkor, hogy ekkora technológiai dömping még ezek után is nehezen emészthető. Én magam ezen azonban nem tudtam a leírtaknál jobban könnyíteni. Amit így sikerült abban a nyolc évben elérni, így is meglehetősen több volt annál, amit más, akár nagyobb országok MS szervezetei nyújtani tudtak. A központi MS-től ugyanis egyre kevesebb szakmai anyagot kaptunk arról nem is beszélve, hogy időben egyre későbben.

Tripoli #1 válasza:

Mondja már el nekem légyszi valaki pár értelmes mondatban bárgyú angol idézetek helyett, hogy előreláthatólag hogyan kell html5-ben fejleszteni majd? Én azt látom, hogy ugyanúgy marad a html mégjobban kibővítve, mégtöbb javascripttel, mégtöbb gányolással.

[az OFF TOPIC részeket nem idézném, kizárólag rövidítés miatt, egyébként érdekes]

Válaszom erre:

1. A browser gyártóknak vannak saját eszközeik, magához a browser-hez tartozóan. Ezek persze a lehető legalacsonyabb szintűek.

2. Mindössze két hónapja beszélhetünk HTML5 authoring tool-okról, ez a terület tehát még kezdetleges:
– A legtöbb támogatás az Adobe-től jött: ld. So, what has Adobe actually done for HTML5 lately? [nov 22.]
– A 2007-ben Ext JS-ként alapított Sencha-tól az ún. Sencha Animator (ami azért speciálisabb authoring tool, ld. Introducing Sencha Animator: The CSS3 Alternative to Flash).

3. Komplett HTML5 (és társai) application framework (vagyis elvben olyan szintű, mint pl. a Microsoft .NET), ami a nagy játékosoktól még nem jelent meg (bár a Google GWT már elég jó közelítését adja, ugyanakkor Java-s). Így csak kicsiket lehet említeni:

– a SproutCore Project, ami ugyebár take&give back alapon, evolúciósan fejlődik 2009 augusztusa óta, de legalább open-source. Ld. Roadmap. Szept. 20-án jelent meg az 1.4-es változat, aminek nagy újdonsága volt a touch support (ld. Announcing SproutCore 1.4!. Elérhetőség: Sprout Systems Inc. & Contributors

– a júniusban a Sencha-tól megjelent Sencha Touch 1.0 (ld. még Introducing Sencha Touch: HTML5 Framework for Mobile). Dec 8-án megjelent blogjukon van egy konkrét alkalmazásfejlesztési beszámoló is: Sencha Touch Spotlight: Echo Conference Mobile. Szemben a SprouCore-ral ez persze fizetős eszköz.

Ezeken túl legfeljebb a Cappuccino-t szokták emlegetni, ami viszont ObjectiveJ-s, illetve az OpenLaszlo-t, ami viszont egy régebbi időkre visszamenő dolog.

A nagyok megfelelő alkalmazási keretrendszereire tehát még várnunk kell, remélhetőleg a Microsoftéra januárnál nem tovább, legalább előzetes vagy már béta változatban.

Erre már nem jött semmi reakció. Az egész topic folytatása pedig a jelen webhely kialakulása szempontjából javarészt nem releváns, ezért nem is idézek belőle. Egyedül a következőt tenném ide:

Válaszom egy “elfajuló” diszkussziós szál végén:

Hm.
Németh Péter: “Inkább menjél kereskedőnek”
Tripoli: “Jogászok szoktak így érvelni”

Mi jöhet még?

P.S.
Miközben én az égvilágon semmit ajánlani nem akartam, csak egy készülő és igen nagy jelentőségű változásról megtudni a véleményeteket.

Miközben semmi “jogászi” győzelmet aratni nem kívántam, csupán egyfajta “zárásként” felhívtam arra a figyelmet, hogy a Lajtán túlhoz hasonlóan, köztetek is vannak talán olyanok, akiket még az úttaposás előtt érdekel az ilyen információ.

Válaszként pedig tőled (Kedves Tripoli) jött, hogy te nem ezek közé tartozol. Ezzel pedig én elégedett is vagyok.

Tripoli [itt] #2 válasza:

Jól látod, mindaddig nem érdekel különösebben a marketing duma, amíg nem tudsz technológiai részleteket mondani, ennek hiányában cél nélküli diskurzust folytatunk.

Egyébként a félreértések elkerülése végett nem MS ellenes vagyok, kb 10 éve fejlesztek kizárólag MS platformokon, előbb Visual C/MFC-ben, majd később .Net/C#-ban, jelenleg pedig egy Silverlight out of the browser alkalmazás fejlesztésének kellős közepén vagyunk, WCF-fel, Prism-mel, EntLibbel, SQL Serverrel megtűzdelve. Bármilyen szakmai, mondom, szakmai vitában benne vagyok, vannak konkrét fejlesztési tapasztalataim, pl. azt is észérvekkel el tudom mondani, hogy nekünk az Entity Framework miért nem vált be, persze, a saját szavaimmal meg tudom magyarázni, saját tapasztalataim alapján, és nincs szükségem másoktól való idézetekre sem hozzá.

A valódi válasz részemről ezért a május 7-i konferencia, aminek kapcsán erre a tematikus webhelyre is szükség volt (pontosan fentiekben bemutatott tapasztalatok okán).

Reklámok

Written by Nacsa Sándor

2011. március 25. péntek - 15:10

Uncategorized kategória

5 hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hi, this is a comment.
  To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

  Mr WordPress

  2011. március 25. péntek at 15:10

 2. […] de érthető álláspont, aminek annyi haszna volt számomra, hogy elindított a HTML5 konferenciához és a konferenciát támogató webhelyhez vezető úton. Ez számomra nem […]

 3. […] hozzáállás, aminek annyi haszna volt számomra, hogy elindított a HTML5 konferenciához és a konferenciát támogató webhelyhez vezető úton. Ez számomra nem […]

 4. […] vagy felvételeinek utólagos megtekintői is! Kéretik nem utólag kifogásokat emelni (“szutyok így, szutyok úgy”), hanem […]

 5. […] utólagos megtekintői is! Kéretik nem utólag kifogásokat emelni (“szutyok így, szutyok úgy”), hanem […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: